“NO PODEM PERDRE LA NOSTRE SANITAT”

0
247

Acte de JSC-Anoia sobre sanitat pública

El passat dimecres dia 1 de febrer JSC-Anoia va organitzar un cinefòrum per parlar de sanitat pública a Vilanova del Camí, el qual va comptar com a convidat a Josep Maria Sabaté, diputat al Parlament de Catalunya a la Comissió de Salut i que va ser director de l’Institut Català de la Salut (ICS). A més, també ens van acompanyar l’alcalde de Vilanova del Camí, Joan Vich, el portaveu del PSC a Igualada, Jordi RibaFrancisco Guisadod’Òdena, Sebastià Leno de Montbui, entre d’altres companys de la comarca del PSC i JSC, amb un total d’unes 25 persones.

L’acte va començar amb la visualització dels primers 60 minuts de la pel·lícula Sicko, de Michael Moore, la qual realitzava un interessant retrat de la sanitat americana; tot i que la pel·lícula es va fer realitzar abans de la reforma sanitària del president Obama, el rerefons del model és el mateix. Així es mostrava com el model sanitari americà no tenia una cobertura per tothom, i que es basava en la contractació d’assegurances privades. D’aquesta manera, qui no té diners no podia pagar-se la sanitat, i per tant no podia curar-se. La conseqüència d’això és que l’índex de mortalitat infantil era més alt que el d’un nadó del Salvador o un britànic viu més anys que un nord-americà. És a dir, un model els que no tenen res no tenen accés a la sanitat.

Un cop acabada la visualització, Daniel Baraldés va presentar el diputat Sabaté, el qual va fer un anàlisi de la situació actual de la sanitat catalana, amb especial èmfasi a l’acció del govern de CiU. Així, va comentar que el govern de la Generalitat no està per la labor, i que vol fer un canvi profund del model sanitari. Exemple d’això, citava el fet que el conseller de salut recomanés que la gent es fes membre d’una mútua. Per aconseguir això, l’any 2011 van reduir el pressupost de sanitat en 1.000 milions d’euros, essent un 24 % del total de retallades del govern; el pressupost del 2012 la retallada és de 500 milions d’euros, un 50 % de les retallades que fa el govern. Les conseqüències d’això són l’allargament de les llistes d’espera, de manera que els pacients perden qualitat en el servei.

Un altre aspecte que va comentar és que si bé pot ser necessària una reorganizació del sistema, el conseller Boi Ruiz està portant a terme canvis sense planificació ni diàleg amb les administracions locals, de manera que la qualitat del servei baixa al reduir-se l’accessibilitat sense tenir una alternativa vàlida i eficient.

Finalment va explicar que l’acció del PSC al Parlament es fer el seguiment i preguntar sobre l’estat del sistema, i realitzar propostes per tal d’evitar aquest deteriorament al qual ens està sometent CiU. La cloenda de l’acte la va realitzar el primer secretari de JSC-Anoia, Carles Cuerva, agraint la presència de totes i totes i fent un obsequi al convidat.

Documents adjunts

Galería d’imatges (2)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here