Manifest Dia Visibilitat Lèsbica

0
47

Avui, 26 d’abril, reivindiquem el Dia de la Visibilitat Lèsbica. Un dia a vegades tan poc conegut com les dones lesbianes a la nostra societat. Al 2022, encara que hem donat passes endavant, les lesbianes encara estem sistemàticament invisibilitzades, i quedant en un segon o tercer pla fins i tot dins del col·lectiu LGTBI+. En els últims anys, els discursos d’odi han aflorat al llarg de tot el món, i les lesbianes hem continuant vivint com la nostra sexualitat ha estat ridiculitzada,hipersexualitzada, infantilitzada i minimitzada.

Per entendre la lesbofòbia que patim hem de comprendre que aquesta va de la mà del
masclisme i del sistema patriarcal. L’existència lèsbica suposa un desafiament al patriarcat, i va en contra del que la societat ha esperat d’una dona durant molts anys. Per això, no es té en compte la nostra veu, ni les nostres realitats. També hem de dir, que en els últims anys, hem avançat en drets. Per exemple, amb la nova Llei LGTBI impulsada pel Govern de Pedro Sánchez, ja no serà necessari que, en els casos de parelles lesbianes que hagin sigut mares, una de les dues adopti al seu fill. Si no que amb aquesta llei, només serà necessari fer una declaració oficial en el moment de la inscripció del naixement. Amb avenços com aquest, es redueix la distància entre les dones heterosexuals i les dones homosexuals, però encara queda molt camí al davant.

La realitat que viu una dona lesbiana des de l’adolescència fins a la seva maduresa és molt
diferent de la que pot viure una dona heterosexual. La invisibilitat de les dones lesbianes a la societat ens porta a no poder compartir les nostres experiències, a no conèixer la nostra
realitat, i a trigar anys en crear vincles amb dones com nosaltres. També son moltes les que han passat per un procés d’autorebuig, d’heterosexualitat obligatòria i d’invisibilitat a casa, a la feina i a l’escola.

Per aconseguir que tot això acabi desapareixent, des de la JSC volem reclamar:

  • Estudis acadèmics pensats per i per a les lesbianes que tinguin en compte la nostra realitat.
  • Un espai propi dins del col·lectiu LGTBI+, que la nostra veu no quedi a un costat de la dels homes, històricament més visibles.
  • Suport per part del col·lectiu feminista, ja que compartim la mateixa lluita.
  • Rebuig cap a tota situació que ridiculitzi o sexualitzi a les dones lesbianes.
  • Una igualtat real en l’àmbit legal, social, en els espais públics i també en els privats.

Ara més que mai defensem el nostre espai, mostrem-nos visibles, siguem les nostres pròpies referents i mai, mai tinguem por de ser com som

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here