Manifest conjunt del PSC i la JSC amb motiu del Dia d’Europa 2021

0
70

Com cada any, el 9 de maig, en el 70è aniversari del Tractat de París que va donar lloc a la Comunitat Europea del Carbó i l’Acer (CECA), els i les socialistes celebrem el Dia d’Europa, aquest cop amb l’esperança de retrobar-nos aviat en la victòria contra la pandèmia.

Després de diverses crisis durant la darrera dècada que han posat la Unió Europea en una
situació difícil (crisi financera, refugiats, Brexit, conflictes de veïnatge), la gestió de la pandèmia de la covid-19 ha posat veritablement a prova el present i futur del projecte comunitari. Després d’una resposta inicial asimètrica, amb decisions inconnexes entre els diferents estats, la Unió Europea va fer un pas endavant sense precedents per assumir la tasca de coordinar una resposta comuna, entomant el lideratge per a la recuperació econòmica i social del continent. Un salt de gegant en el procés d’integració europea gràcies a la posada en marxa d’una doble mutualització de caràcter federal: financera i sanitària.

D’una banda, l’instrument temporal per a impulsar la recuperació, el Fons de Recuperació Next Generation EU, junt amb el pressupost a llarg termini de la UE, serà el paquet d’estímul més gran finançat mai a través del pressupost de la UE. Un total d’1,8 bilions d’euros que han de servir per transformar l’Europa del futur en una Europa més ecològica, més digital, més resilient i millor adaptada als reptes a venir. Però també és una fita històrica per a la integració europea, un pas endavant cap al somni d’una Europa federal.

Aquests nous fons europeus han de ser una nova oportunitat per alçar la veu del municipalisme a Europa com a veritables actors de la construcció europea des de la seva proximitat a la ciutadania. Per aquest motiu, com a socialistes municipalistes defensem també un acord per a una governança compartida efectiva dels Next Generation EU, que suposi el reconeixement del món local europeu com a partenariats estratègics en la gestió, implementació i seguiment d’aquests nous fons de recuperació que han de transformar Europa també des dels municipis.

De l’altra, el procés de vacunació coordinat és l’altre bon exemple de la resposta europea. La política d’inversió i de compra de vacunes unificada ha evitat una competició entre països i ha garantit l’accés universal i gratuït a les vacunes per part de la ciutadania europea seguint criteris sanitaris i no econòmics, evitant així una perillosa guerra de vacunes entre països membres.

Els i les socialistes reivindiquem el paper d’aquesta Europa que davant els reptes no s’empetiteix, sinó que es fa més forta i resilient i avança cap al futur comú.

Volem una Europa on la ciència i la innovació tinguin un paper clau en l’impuls de les nostres economies. On aquestes siguin alhora més sostenibles, més verdes i més inclusives, reforçant la cohesió social i territorial. No volem que ningú es quedi enrere: Davant la major crisi social que se’ns presenta, hem de garantir que els treballadors i treballadores tinguin una xarxa de protecció sòlida de l’Estat del benestar, un salari digne i accés a l’habitatge. I no podem oblidar elsi les joves, que després de patir amb cruesa l’anterior crisi, ara han d’afrontar un nou escenari de desigualtats i falta d’oportunitats. La Cimera Social de Porto que se celebra aquesta setmana serà un nou pas endavant per a poder implementar el pilar social adoptat a Göteborg, i així poder garantir que els drets socials siguin un element essencial de la ciutadania europea.

Hem d’avançar en matèria d’igualtat de gènere per aconseguir una vertadera Europa femi-
nista. Tot i que la UE lidera mundialment els països més avançats en aquesta matèria, encara queda molt a fer per aconseguir la igualtat plena. Defensem un nou impuls en matèria d’educació, ocupació, retribucions i responsabilitats assistencials per aconseguir una igualtat real i efectiva, alhora que no deixem de lluitar per acabar arreu amb la xacra de la violència masclista.

Com a socialistes, som profundament internacionalistes. Per això creiem que en el context geopolític actual, cal una Europa amb una veu forta i que lideri un sistema multilateral renovat basat en regles i normes. Una Europa amb autonomia estratègica per a defensar els seus interessos i valors en un món cada cop més hostil. Perquè només cooperant des de la fortalesa podrem ser capaços de fer front als reptes globals d’una manera autònoma i eficaç, a la vegada que vetllem per la defensa dels drets humans i la democràcia tant a dins com a fora del nostre continent.

Ens felicitem per l’inici de la històrica Conferència sobre el Futur d’Europa aquest 9 de maig, que serà una oportunitat única perquè tots els ciutadans i ciutadanes europeus i la nostra societat civil configurin el futur d’Europa. L’ajornament de la Conferència fruit de la covid-19 ha convertit aquest procés en una finestra d’oportunitat, ja que la gestió de la crisi ha posat en evidència la necessitat d’avançar cap a una Europa reforçada, i els i les socialistes catalans volem formar part activa d’aquest procés d’escolta i participació per tal de millorar i avançar en l’Europa que volem.

Sobre la taula tenim reptes tan urgents com la lluita contra el canvi climàtic, amb l’horitzó de la consecució de la neutralitat climàtica el 2050, la igualtat i la justícia social, la desigualtat de gènere, la revolució digital, la immigració i el rol de la UE a escala internacional. Són temes cabdals que els i les socialistes catalans i catalanes compartim i treballem amb la resta de companys i companyes socialistes europeus, tant dins del PES com de la YES. Per a això, necessitem la implicació i la participació de la nostra militància; junts i juntes assolirem aquests objectius.

Només així podrem garantir la supervivència d’una Europa més forta, més social i amb capacitat d’influència al món del futur i que pugui donar resposta als anhels de les noves generacions. És el moment de definir un nou rumb per a Europa. Els i les socialistes no fallarem.

Manifest PDF CATManifiesto PDF CAST

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here