El mes de maig de 2019 les universitats públiques catalanes van dir prou a l’ofec econòmic a què el govern sotmet al sistema universitari català. En diverses convocatòries de claustres extraordinaris, les universitats van fer balanç de l’evolució del finançament públic des de l’any 2011, inici de les retallades del govern presidit per Artur Mas que va congelar el model de finançament i va redirigir l’impacte de la retallada cap a les butxaques de l’estudiantat apujant els preus públics a nivells privatius. Les universitats han estat capaces de seguir treballant malgrat la situació, fent veritables esforços i peripècies per tancar els exercicis anuals sense pèrdues. Però el darrer any 2019, la situació ha arribat a un punt insostenible: algunes universitats, com per exemple la UAB, s’han vist obligades a prorrogar els comptes davant la impossibilitat de poder fer un pressupost equilibrat.
Ja a la desesperada, el govern Torra-Aragonés ha presentat uns pressupostos per l’any 2020 que miraculosament incorporen allò aprovat pel Parlament l’any 2016 i que fins ara s’havien negat a aplicar: una rebaixa de preus públics del 30%. Paral·lelament, el Govern fa gala d’un suposat augment del finançament dedicat a les universitats públiques catalanes. Un fet que el Govern vol vendre com la sublimació de la bona política però que no és pas cap solució a la situació extrema que viu el sistema universitari català.
L’increment de finançament universitari al pressupost és d’uns 120M€ a repartir entre les universitats públiques, però bé, potser no hauríem de parlar d’increment si tenim en compte que dins d’aquests 120 milions hi ha inclosos els diners que les universitats deixaran de rebre dels preus públics que paguen els estudiants i les pagues dobles dels funcionaris eliminades pels governs d’Artur Mas. Per tant, això ens condueix a què la situació econòmica del sistema universitari serà la mateixa, o fins i tot, pitjor, que abans: inexistència de finançament per afrontar el manteniment dels campus, les millores d’infraestructures, els projectes de futur de la universitat, entre d’altres. El govern condemna les universitats a seguir en la direcció de gestionar la misèria, més encara en la situació límit actual. Perquè el preu de mantenir el sistema sota ofec econòmic no es manifesta en el curt termini, sinó en el futur, en els nivells de qualitat del nostre sistema universitari. I a hores d’ara, després d’una dècada, ja és observable una caiguda en el rendiment científic de les nostres universitats.
Per totes aquestes raons, i davant l’intent del Govern de netejar la seva nefasta política, la JSC denunciem la manca de voluntat de JxCat i ERC de solucionar la situació econòmica de les universitats i el que considerem una jugada política de justificació i no pas un veritable intent de protegir les universitats catalanes.
Per denunciar aquesta situació, la JSC ha fet una encartellada a totes les universitats públiques catalanes per dir-li als senyors Torra i Aragonès que no ens conformem amb les engrunes.