La JSC denuncia la decisió de Trump sobre Jerusalem

0
193

Trump consuma una política exterior basada en la violació del dret internacional.

La ciutat de Jerusalem alberga una sèrie de connotacions polítiques, religioses i espirituals d’una significança única i extremadament sensible. Situada a l’epicentre del conflicte a l’orient mitjà, és un dels temes crítics per a la seva resolució.

La decisió avui del president dels Estats Units Donald Trump de reconèixer Jerusalem com la capital de l’Estat d’Israel és una molt mala noticia pel procés de pau a l’Orient Mitjà, un greu moviment en la mala direcció i una estratègia profundament equivocada.

Trump ha justificat aquesta declaració com al “reconeixement d’una obvietat” i l’ha qualificat com a “pas endavant en el procés de pau”. Una vegada més, Trump demostra no només un total desconeixement del conflicte, sinó una profunda ignorància dels tractats i resolucions internacionals que vinculen la seva administració.

Aquesta decisió representa un flagrant incompliment de la Resolució 478 de les Nacions Unides, per la qual es censura i no es reconeix la Llei de Jerusalem aprovada el 1980 pel parlament israelita , i se la qualifica de violació del dret internacional i com a el major obstacle per a la consecució d’una pau completa, justa i duradora. La mateixa resolució estableix la retirada de qualsevol legació diplomàtica a la ciutat i el seu trasllat a Tel-Aviv.

Es tracta d’una decisió pràcticament inaplicable materialment, d’alt voltatge polític, profundament disruptiva en les relacions internacionals, i potencialment perillosa per a la seguretat de tota la regió. Jerusalem Est és territori palestí ocupat en virtut de les resolucions 446 i 2334 de Nacions Unides, i per tant no és possible el seu establiment exclusiu com a capitalitat d’Israel. Aquesta decisió és un insult als pobles israelià i palestí, i a tots aquells estats, governs, organismes multilaterals i internacionals, i societat civil que durant anys han negociat i encara negocien una sortida acordada i satisfactòria per a les parts.

La JSC condemnem aquest despropòsit d’un president dels Estats Units incapaç, misogin i xenòfob. Alhora, demanem que el Govern d’Espanya es manifesti contundentment en contra d’aquesta decisió i defensi, tant de forma bilateral com en els corresponents fòrums multilaterals, una rectificació immediata.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here