COVID-19 A LES COMARQUES GIRONINES

0
212

Article d’informació sobre la situació, efectes laborals i socioeconòmics.

A les Comarques Gironines hi predomina un sector turístic i de serveis, en un nombre més significatiu a tota la comarca seguit de la indústria, la construcció i l’agricultura. Hem de tenir en compte que aquesta greu crisi, creada per la pandèmia mundial del covid-19, ha suposat una greu davallada tenint en compte que al mes d’abril l’activitat repunta massivament, iniciant-se així la temporada. Per tant, com aquesta temporada no ha iniciat aquest any és on ens trobem aquesta escletxa que preocupa a tantes famílies, que veuen el futur amb temor. La pèrdua de la feina o veure que aquesta no es podrà entomar, i els dubtes que genera aquesta situació, ja que com sabem tenim una temporalitat de 6 mesos; la gent es veu amoïnada de com subsistir a l’hivern. O les persones que s’han vist sorpreses per l’aplicació d’un ERTO o d’altres casuístiques que en aquests moments són moltes, aporta a la ciutadania una certa desconeixença de la situació que ens molts casos provoca angoixes i certes pors que s’hauran d’abordar.

Per poder fer una anàlisi més detallada i visual, contrastarem diferents dades sobre el territori i de la nova situació que estem vivint.

  • Font 1: Informe sociolaboral província de Girona (UGT Girona) 18 dabril del 2018, última actualització.

En aquest informe, trobem una anàlisi exhaustiva de cada comarca i al final del document, detalladament, un resum de totes les Comarques Gironines destacant també els sectors i les persones que treballen en aquests.

 

A la gràfica es mostra la gran incidència dels treballs enfocats al sector de serveis, aquí englobem el turisme, hoteleria, restauració, i altres. Representa un total del 73%, seguidament la indústria, la construcció i per últim l’agricultura.  Les Comarques Gironines han teixit un model turístic familiar, de confort i d’esports que engloba moltes disciplines, entre elles obtenint distintius de qualitat en les seves ofertes, arreu del món. Un segell que portem amb molt orgull, i que cada any intentem superar per poder oferir el millor als nostres visitants, i és per això que s’avoquen tantes forces en aquest sector. Per tant, hem de tenir en compte que els diferents sectors es necessiten uns dels altres, i van entrellaçats amb la construcció, la indústria i l’agricultura afavorint el KMO. Per tant, hem d’analitzar com un conjunt, i veure com un efecte domino, si un cau, els altres surten perjudicats.

En aquests moments, segons el diari de Girona, el 2 d’abril del 2020 en un article a la secció d’economia, afirmava que l’atur pujava un 3.63% a les Comarques Gironines durant el mes de març, aquest equival a 39.297 persones, que estan directament vinculades al sector de serveis, concretament al comerç i hoteleria. Fent un encreuament de dades, podem afirmar que aquesta crisi del covid-19 ha perjudicat greument aquest sector, i sabem que és un dels que aporta més ingressos a la comarca. Per tant, obtenim un resultat difícil en temàtica laboral i d’ingrés. En aquestes dades no es comptabilitzen els 61.135 treballadors que s’han vist afectats per un ERTO, segons dades de la UGT Catalunya a la demarcació Gironina[1].

En el document podem observar que Girona està a la segona posició d’expedients ERTO a tota Catalunya amb un total de 9.731 expedients, afectant així a 61.135 treballadors. Endinsant-nos en les dades, també podem veure l’elevada xifra d’expedients que afecta la costa, especialment a l’Alt i el Baix Empordà, on són punters en el sector turístic i comerç. Aquest fet no és casualitat, ja que van lligats als arguments que anteriorment exposàvem.

No hem de perdre perspectiva del col·lapse que ha patit el SEPE: tancant les seves oficines i trobant-se amb les persones que es quedaven sense feina a principis de març, afegint els expedients i les consultes… ha fet que la població es mostri preocupada per la situació. Encara així, donar el missatge de tranquil·litat, i poder tranquil·litzar als treballadors i treballadores assegurant-los que s’està fent un treball titànic de les administracions i l’Estat, perquè tot això es faci al més aviat possible i amb una sèrie de garanties.

Concloent aquest document, posar en rellevància l’esforç per part de la UGT com a sindicat que ha gestionat amb una rapidesa extraordinària i ha facilitat en tot moment atenció i eines als treballadors i treballadores, per orientar-los en aquests dies: elaborant guies, materials i documents perquè tinguin garantits els seus drets. Alhora instar a la reflexió de la importància de l’afiliació i de la xarxa que ha d’establir el treballador per tenir el suport i orientació de qualitat i reforçada.

Per una altra banda, cal destacar les bones mesures que ha optat el govern per donar respostes a les diferents situacions. No és un moment fàcil i la immediatesa de tota gestió, de subsistència de les persones està present, però els circuits manen en aquests temps d’incertesa, i ara toca a les administracions locals poder engranar aquestes emergències, perquè tots junts i juntes ens en sortirem. Els nostres municipis hauran d’optar per mesures d’ajudes, de suport a les famílies, facilitats que van més enllà d’una ajuda social, ja que suposa el canvi d’un model i això està a les nostres mans. Haurem d’apostar per un turisme de proximitat, de consum propi i altres composicions que caldrà crear per poder donar sortida a allò que estimem .Ara toca reinventar-nos.

En definitiva, la situació que se’ns presenta és difícil, però hem demostrat que som creatius, que creixem amb les adversitats, responem efectius a les situacions d’emergència, teixim xarxes per donar solucions o simplement ajudaem, i que quan això passi… haurem de donar la nostra millor versió de nosaltres mateixos i mateixes, apostar pel turisme de proximitat, cuidar-nos i posar en primer pla els nostres municipis perquè puguem tornar a la normalitat tan aviat com es pugui.

Marta Poyatos González,

Primera Secretària de les Joventuts Socialista de les Comarques Gironines.

  1. UGT Catalunya, dades ERTO per comarques.

[1] UGT Catalunya, dades ERTO per comarques.

 

 Descarregar en versió PDF

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here