Comunicat – Matrícula universitària 20/21

0
181

Amb l’arribada del setembre i la represa del curs, la majoria d’estudiants de l’estat es troben en procés de matriculació universitària. Un tràmit fins ara negatiu que aquest any, tot i les condicions imposades per la pandèmia, incorpora una vessant positiva: els estudiants experimentaran una rebaixa molt notable (fins a 700€ en els graus més experimentals) en els preus de les seves matrícules. Aquesta és la materialització de la ferma voluntat política del govern de Pedro Sánchez d’eliminar les barreres econòmiques que algunes comunitats autònomes (amb Catalunya al capdavant) han construir en l’accés a l’educació universitària. Al mes de maig el govern de Sánchez va impulsar una terna de mesures de gran impacte: l’eliminació de les forquilles en els preus del crèdit universitari implantades pel nefast ministre Wert amb el suport de CIU, l’augment substancial en el total de beques a l’estudi amb una flexibilització dels trams de renda i la exempció de pagament de la matrícula universitària a aquelles famílies que percebin l’ingrés mínim vital.

És adient recordar quins fets ens han dut a tenir els preus públics més elevats de tot l’estat: en l’any 2011 el ministre Wert del PP proposa un sistema de forquilles en què les comunitats poden decidir el preu del crèdit que paguen els estudiants. CiU, encantada amb aquesta mesura, en va votar a favor i la va aplicar en forma d’una pujada del 66% de les taxes. Catalunya es va transformar en la comunitat més cara per estudiar. Des de llavors, els estudiants hem aguantat anys de menyspreu de la Generalitat, fins i tot de rebuig cap a la democràcia per part del govern Torra-Aragonés en no aplicar l’acord d’octubre de 2016 per rebaixar els preus un 30%. Mentre els governants de Catalunya han preferit el nacionalisme els estudiants hem patit les mesures liberals del govern, en tot moment recolzades per ERC que en cap moment ha cregut convenient fer honor a la E del seu nom. Finalment, ha estat un govern central d’esquerres comandat pel PSOE qui ha acudit al rescat dels estudiants, legislant per assegurar una educació superior pública, de qualitat i sense barreres econòmiques.

Recorda-ho estudiant, no és la Generalitat qui t’abaixa les taxes, sinó el govern central que treballa per una universitat per tothom.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here