Ara més que mai, defensem la Sanitat Pública

0
266

Avui, dia 7 dabril, es celebra el Dia Mundial de la Salut per commemorar l’aniversari de la creació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) el 1948.

Enguany la celebració daquest dia té molt més significat, si cal, per a molts i moltes de nosaltres.

Ens trobem immersos en una de les majors crisis sanitàries de la història recent.

La crisi del Covid19 és una crisi mundial que ha col·lapsat el sistema i que ha paralitzat la nostra vida, leconomia, les relacions socials i el món tal i com lhavíem entès fins ara. Ha canviat i ens canviarà per complert el que fins ara enteníem no només com a Salut pública si no com a salut comunitària i com sentenia o es protegia i fomentava fins ara.

És per aquest motiu que parlar de Salut, de sistema sanitari i de cobertura sanitària universal i defensar-les cobra més sentit que mai.

Ha quedat palès que quan parlem de salut no només parlem de vida saludable.
Una bona salut on la ciutadania no tingui risc de morir és una economia estable, és progrés, és present i futur.

Encara avui en dia, milions de persones al món que no tenen cap accés a latenció sanitària i moltes es veuen obligades a triar entre despeses quotidianes com lalimentació o lhabitatge, entre daltres, i latenció a la salut. Aquesta situació encara sha vist i, encara es veurà molt més agreujada per la crisi del Covid19, on els països que careixen dun bon sistema de Salut les xifres de contagi i, molt probablement, la recuperació serà molt més difícil. Actualment, estem veient a països com Espanya amb sistema sanitari fort contraposats clarament a models privatitzats, com els EUA, on el drama social i sanitari no ha fet més que començar.

Estem veient com leconomia no es podrà reactivar fins que la salut no estigui realment assegurada. Pel que si falla o es posa la salut en risc, ha quedat demostrat que falla tot. Posant la salut a lepicentre del que realment importa.

Precisament, per tot lexposat no podem obviar la situació en la que actualment ens trobem a Catalunya. Un sistema de salut fort i ben preparat podrà afrontar en un futur situacions com las que estem vivint en unes condicions dignes i que li permetran en sortir-se sense arribar al col·lapse.

El nostre sistema de salut ha arribat llastrat a la situació actual. I ha estat així fruit danys de retallades dels governs de dretes de la Generalitat.

Dun model i dunes polítiques amb tendència a la privatització, que ha tendit a lexternalització i la concertació dels serveis, a la reducció dels pressupostos públics anys rere any, que ens ha portat a un sistema mixt públic-privat.

Per sort, comptem amb un sistema fort i amb uns i unes professionals que dia a dia sestà deixant la pell, i a qui volem reconèixer la seva tasca, per poder sortir daquesta situació en la que ens trobem amb els majors dels èxits possibles.

La Joventut Socialista de Catalunya, sempre hem estat defensores de la salut pública i de laccés universal, però ara més que mai cal defensar el sistema públic de salut com a garant de lestat del benestar.

La Salut és el pilar fonamental, ja no només de la qualitat de vida de les persones, si no de la nostra societat tal i com la tenim entesa. Sense salut res més no funciona i sense una sanitat pública de qualitat no hi ha present ni futur.

Tot anirà bé!
#Quedatacasa

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here