UNA REFORMA LABORAL IMPRESCINDIBLE

0
54

Avui s’ha aprovat al congrés dels diputats la nova Reforma Laboral després d’un acord signat pel president del Govern, Pedro Sánchez, i els sindicats UGT i CCOO i les patronals CEOE i CEPYME. Aquest nou text legislatiu, que ha complert amb el requisit de la Comissió Europea de ser aprovat abans d’acabar l’any, forma part de les inversions que es duran a terme amb els 12.000 milions d’euros del fons europeu pertanyents al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Així, tractarà de posar fi a  la precarietat i la temporalitat, que afecten sobretot als i les joves.

Aquesta Reforma Laboral tracta de modificar de forma contundent l’antiga aprovada pel Govern de Mariano Rajoy al 2012, que ha provocat l’empitjorament del mercat laboral i d’aquesta forma combatre la precarietat i altes taxes d’atur, concretament juvenil, per avançar així cap a la modernització del mercat laboral. Veiem que això es desenvolupa sobre els següents temes:

En primera instància, tracta de posar límits a la temporalitat creixent que s’ha patit l’última dècada. Això es regularitza a partir de la reducció dels tipus de contracte i generalitzant el contracte per temps indefinit, fet que ajudarà als joves a millorar les seves condicions laborals. Per una altra banda, s’eliminen els contractes d’obra i servei, causants principals dels contractes temporals i irregulars, i es creen dues noves formes de contractació temporal: contracte per substitució i contracte per raons estructurals. Aquests contractes per causes previstes i de reforç, no superaran els 3 mesos de durada. Així, el govern aconsegueix vetllar per l’estabilitat laboral i la contractació indefinida, fet que incrementarà les opcions del jovent  a poder accedir a contractes estables i no precaris.

En segon lloc, s’acaba amb els contractes de pràctiques actuals i és potència la formació dels treballadors i treballadores. Es desenvolupen dos nous tipus de contractes de formació: contracte de formació per alternança i l’obtenció de la pràctica professional. Aquesta nova mesura, permet accedir a formacions que evitin la pèrdua de feina per raons estructurals i alhora, garanteixen una entrada digna al mercat laboral dels i les joves.

En tercer lloc, es recupera la negociació col·lectiva i es deroga la prevalença dels convenis empresarials per sobre dels sectorials en matèria de salari o jornada laboral. Alhora es proporcionen mecanismes de flexibilitat interna que substitueixen l’acomiadament i se simplifica la gestió dels ERTE i es desenvolupa el nou mecanisme RED de flexibilitat i estabilització laboral.

Per últim, el govern s’ha compromès a desenvolupar l’Estatut del Becari en un termini de 6 mesos, que ajudarà a regularitzar la situació precària d’aquells estudiants que exerceixin com a becaris.

Tanmateix, hem vist com no ha rebut el suport d’ERC, que un cop més, s’ha posat al costat de la dreta i la ultradreta al Congrés dels Diputats. Sense recolzar aquest acord, que suposa un gran primer pas per la modernització i millora del mercat laboral, demostren mirar més per l’interès propi que no pas pel col·lectiu de treballadors i treballadores.

La JSC aplaudeix aquesta nova reforma, que sens dubte suposarà una millora important per la situació laboral de molts i moltes joves que actualment es troben en una situació precaritzada i mostrem la nostra satisfacció amb l’esforç del govern socialista per aconseguir aquest acord.

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here