Res impedeix que siguis tu!

0
148

Quan tu penses en una persona portadora del VIH, com te l’imagines? Com un drogoaddicte? Com un homosexual? Com una persona addicta al sexe? Esperem que la resposta hagi sigut que no, perquè al VIH pot afectar a tothom, sense importar la classe social, orientació sexual o edat; inclús podries ser tu.

Cada 1 de Desembre es celebra el dia mundial de la lluita contra el SIDA, un dia en el que no només es lluita per poder erradicar aquesta malaltia i evitar la seva extensió, sinó que també es lluita per poder eliminar de la societat l’estigma social que ve associat amb aquesta malaltia.

Des de l’any 1996, on va haver el pic d’infeccions, el nombre de contagis de VIH ha anar baixant any rere any, concretament a l’any 2017 el nombre de nous contagis va ser de 1.8 milions de persones, el que eleva el número total de persones vivint amb VIH a 36.9 milions. Per donar una millor idea del número de gent infectada i posar-ho en perspectiva, el número d’afectats es casi el mateix que el de tota la població de Canadà.

Un dia com el u de desembre ens ajuda a recordar tots els avanços científics  que s’han fet en el camp del VIH i el SIDA. Un dels més prominents és el PrEP, un tractament que serveix per reduir las possibilitats de contraure la malaltia, i que actualment es troba en procés de legalització. Però també ens recorda tota la feina que ens queda per fer per poder eliminar la malaltia, i encara més important eliminar els prejudicis que encara persisteixen en la societat.

Encara hi ha gent que segueix molt desinformada sobre un problema que ens pot afectar a tots i cadascú de nosaltres, un d’ells és que una persona portadora del VIH amb càrrega vírica indetectable pot transmetre el virus, lo qual ha estat una creença equivocada i refutada per la ciència. Si ets indetectable, no pots contagiar. Però una cosa més preocupant que la desinformació és la ignorància que certa gent te als mètodes de protecció perquè creuen que a ells no els hi pot afectar o que tenen un afecta negatiu a l’hora de tenir sexe.

Com a joves hem de lluitar perquè la societat deixi de tractar a les persones amb VIH o SIDA com ciutadans de segona. Hem de lluitar perquè la gent no vagi els mètodes preventius com una barrera per tenir sexe, sinó per un motiu per poder gaudir-ho encara amb més llibertat.

Recorda, ningú es immune al VIH, ni tu, així que protegeix-te.

Pere Marc Almagro
Secretari de LGTBI+ de la JSC

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here