Manifest de la JSC amb motiu del Dia Mundial de la lluita contra la SIDA.

0
87

Fa quaranta anys es van detectar els primers casos d’un virus que atacava greument al sistema immunològic de les persones que el patien. Poc després, vam conèixer aquest virus com VIH, encara que en l’àmbit social, es va començar a anomenar “el càncer dels homosexuals”. Com que gran part dels afectats eren homes amb aquesta condició sexual. Això va fer que les persones homòfobes aprofitessin aquesta situació per atacar directament als homes homosexuals, es va arribar a dir que aquest virus era un càstig diví que mereixien els homes gais i va començar una campanya LGTB-fòbica de la que encara queden restes.

El virus d’immunodeficiència humana ataca i debilita el sistema nerviós, amb la conseqüència de què si no es té accés a un tractament antiretroviral (TAR), pot produir la mort. A Espanya, entre 1981 i 2017, s’han produït un total de 59.102 morts per SIDA, un 80,9% en homes i 19,1% en dones. L’estigma que pot produir contraure la malaltia, provoca una imatge negativa que es retroalimenta amb la por social que causa que sigui molt difícil tenir un diagnòstic precoç de la malaltia. En 1981, i durant alguns anys després, l’estigma cap als homes homosexuals i també cap a les dones transsexuals era molt gran. La por i la ignorància eren tals que fins i tot algunes persones no volien ni fer una abraçada o un petó a aquelles persones que podien tenir el virus. Avui està totalment demostrat que aquest virus no es transmet així, però en aquell moment les coses eren diferents.

A causa de l’estigma que hem comentat, aquesta malaltia també afecta mentalment. Les persones que han contret VIH, han estat i són jutjades des de 1981 fins ara.

Aquest estigma o doble estigma, com és en el cas de les persones LGTBI+ que són portadores, fan que siguin etiquetats contínuament i acusats de pràctiques a través de suposicions. Però això no és tot, també trobem que segons la catalogació com ser home o dona, com ser transsexual o segons el lloc on visquis, pots estar doble o triple estigmatitzat.

L’estigma pel VIH fa referència a les aptituds negatives i suposicions sobre algunes persones que el porten a causa de una catalogació a causa del desconeixement. Aquestes suposicions fan creure només certs grups de persones poden contraure VIH.

No hem d’oblidar que, actualment, aquesta malaltia també afecta en gran part a les dones, principalment a aquelles que es troben en risc de vulnerabilitat per motius d’explotació sexual. De la mateixa manera que tampoc podem ignorar com afecta aquesta malaltia als països en vies de desenvolupament. I és que, a hores d’ara el 67% de persones amb VIH viuen a l’Àfrica subsahariana.

Per tot això, des de les Joventuts Socialistes de Catalunya apostem per:

  • La creació de campanyes de conscienciació a escoles, instituts i universitats.
  • L’augment de recursos en investigació i recursos en salut mental.
  • Que la Generalitat administri la PreP (profilaxis preexposició) a totes les persones amb un elevat risc d’infecció.
  • L’enfortiment de l’estat del benestar per tal de garantir una sanitat i educació pública per a tothom.
  • Implementar les mesures recollides en el “Pacte social per la no discriminació i igualtat de tracte associada al VIH”, impulsat pel govern socialista.
  • La difusió que Indetectable és igual a intransmissible.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here