La setmana passada el Consell Europeu va abordar la primera ronda de negociacions per al nou Marc Financer Plurianual (MFF), que va concloure sense acord. La proposta presentada pel President Charles Michel representa un pressupost total equivalent a l’1,07 del PIB europeu, lluny de les reclamacions del Parlament Europeu d’arribar al 1,3% per a fer front als grans reptes que assetgen avui la UE, com les desigualtats, el canvi climàtic o la cooperació en matèria de seguretat i defensa.
La proposta del liberal Michel confirma retallades en polítiques com la cohesió (-12%), la política agrària comuna (-14%) o el programa Erasmus (-20%) entre d’altres. En un context global on una Unió Europea forta i unida és més necessària que mai, aquesta proposta de pressupostos son absolutament insuficients i decebedors, més encara quan confirmen la falta d’ambició pel que fa a polítiques que afecten directament a la joventut.
El Secretari de Política Europea i Internacional, Enric López, ha assenyalat que “entenem la difícil situació en termes de recursos que ha deixat el Brexit, però això no pot ser una excusa per reduir polítiques molt necessàries avui per als joves, sobretot aquelles que donen suport a joves agricultors o els programes que han suposat un benefici fonamental per a la educació i formació dels i les joves i que alhora han funcionat com a motors de la creació d’una veritable identitat europea, com és l’Erasmus”
La JSC defensa que una UE ambiciosa, geopolítica i verda, que vol avançar en la seva integració i fer més, requereix necessàriament de més esforços i que aquests es tradueixin en més recursos. Els reptes que afronta la nostra generació de joves arreu del continent requereixen d’una resposta europea en forma de recursos i polítiques públiques ambicioses, tal i com defensa el Govern d’Espanya dins el Consell.