Del Regne d’Espanya cap a la República Federal Espanyola

0
247

S’acosta un nou 14 d’abril i des de la Joventut Socialista de Catalunya volem recordar, un any més, que la segona República va suposar un canvi de model social basat en el moviment obrer i va comportar, entre d’altres, la separació de l’Estat i de l’Església. Ens vam convertir en un Estat Laic, es va treballar en una ambiciosa reforma educativa i cultural i es va donar una resposta política a la pluralitat nacional de l’Estat Espanyol, en què es reconeixien els estatuts d’autonomia de Catalunya, Euskadi i Galícia.

Un dels principals avenços de la Segona República va ser obrir la participació política a les dones, que van conquerir el dret a vot, es va aprovar el matrimoni civil i el dret al divorci, i l’assegurança per maternitat. Es va regular l’avortament voluntari i es va establir per llei la igualtat de l’home i la dona en el matrimoni.

Tots aquests avenços plenament progressistes van ser truncats pel cop d’estat de 1936, que va comportar la guerra civil i la posterior instauració de la dictadura franquista durant gairebé 40 anys. Es torna a l’estat patriarcal i confessional. Les lleis laborals, civils i penals es dirigeixen a la repressió i torna el control i subordinació de les dones. La ciutadania deixa de ser lliure.

Parlar de República és parlar d’igualtat, de llibertat i de fraternitat. D’una democràcia forta i de la defensa dels drets col·lectius envers els individuals. És defensar un model d’estat basat en la justícia social i en la igualtat d’oportunitats. Deia Francesc Pi i Margall que “Qui diu llibertat, diu Federalisme o no diu res. Qui diu socialisme, diu Federalisme o no diu res. Qui diu República, diu Federalisme o no diu res”.

La Joventut Socialista de Catalunya fem nostres aquestes paraules i adquirim el ferm compromís d’impulsar un procés de transformació d’Espanya en una República Federal, Democràtica i Social, i treballar per fer de Catalunya en un Estat federat, democràtic i social, alhora que impulsem un procés d’aprofundiment democràtic que posi les bases d’una federació social, que transformi en profunditat les relacions entre les persones i les formes de producció i distribució de la riquesa, acostant-nos a la societat socialista per la qual lluitem.

La JSC no vol un Cap d’Estat que basi la seva responsabilitat i representació en el llinatge i menys encara que gaudeixi d’uns privilegis que el situen per sobre la ciutadana, dels seus súbdits, pel simple fet de pertànyer a una determinada família.

És per tot això que la Joventut Socialista de Catalunya defensem que:

  • L’actual monarquia, hereva del franquisme, atempta contra els principis democràtics bàsics de participació. Cap càrrec públic, ni representat de l’Estat, pot permetre’s el luxe de no ser escollit per sufragi en un país democràtic.
    Cap persona està per sobre d’un altre per motius de naixement, i menys, per llinatge. La monarquia és perpetuadora de les diferències de classe i això, els i les joves socialistes no ho podem acceptar.
  • Han de desaparèixer els privilegis atorgats a la corona, especialment s’han de despenalitzar i derogar els articles 490.3 i 491 del Codi Penal, relatius als delictes contra la corona. Són delictes que ja es sancionen penalment, com a delictes comuns, però que porten aparellats un “plus” de pena, per la condició dels subjectes passius d’aquests atacs, en aquest cas ser Membres de la Casa Reial.
    No entenem que en un estat social i democràtic, el bé jurídic a protegir sigui la Corona, com a institució. No és una institució democràtica i com a tal és incoherent amb la nostra defensa de la igualtat, solidaritat i fraternitat.
  • La monarquia és, per tot el que s’ha exposat, contrària amb la nostra idea de federalisme. Volem apropar les institucions a la gent, i amb una institució arcaica com la monarquia, el que es produeix és l’efecte contrari, ja que atempta contra la igualtat entre la ciutadania. Cal recordar que un país pertany a la seva gent i no a una corona.

Per tots aquests motius, la Joventut Socialista de Catalunya, es declara Republicana, i no defallirà fins a aconseguir el seu objectiu: crear un Estat Federal i Republicà que pertanyi a la seva gent, en igualtat de condicions.

VISCA LA REPÚBLICA! 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here