Comunicat de la Joventut Socialista de Catalunya sobre la situació al Sàhara Occidental

0
104

Des de la JSC seguim de prop i amb molta preocupació els darrers esdeveniments al Sàhara Occidental, especialment la tensió que augmenta a la regió de Guerguarat, al sud-oest del Sàhara Occidental.

El poble sahrauí ha patit injustícies durant 45 anys i porta confiant en la legalitat internacional i esperant una resolució durant gairebé tres dècades. La manca d’avenços és descoratjadora. Expressem la nostra solidaritat amb el poble del Sàhara Occidental i lloem la seva paciència i la seva adhesió als principis de legalitat internacional durant més de 30 anys.

Hem estat testimonis de les manifestacions pacífiques de civils sahrauís davant de l’incompliment de la franja del Guerguarat construida pel Marroc. Franja que no existia durant la signatura del Pla d’acord OAU-ONU i l’alto el foc adoptat i acceptat per les dues parts el 1991, i van demanar el seu tancament en tant que il·legal.

També han exigit la fi de l’ocupació marroquina, l’organització d’un referèndum lliure i just d’autodeterminació, la fi de la violació marroquina dels drets humans i la fi de l’explotació il·legal marroquina dels recursos naturals del Sàhara Occidental.

Reiterem la nostra posició a favor del respecte del dret del poble del Sàhara Occidental a l’autodeterminació i la independència d’acord amb els principis del dret internacional.

Demanem urgentment a les dues parts en conflicte, el Front Polisario i el Marroc, que s’adhereixin als principis de l’alto el foc i que reprenguin les negociacions sota el paraigua de les Nacions Unides i pel que fa al Pla de solució OAU-ONU de 1991 que preveu un referèndum d’autodeterminació per al poble del Sàhara Occidental.

Demanem a la Comissió Europea que compleixi les sentències del TJUE pel que fa a l’explotació il·legal dels recursos naturals del Sàhara Occidental.

També demanem a les Nacions Unides que designin urgentment un nou enviat especial i que es reiniciï el procés de negociació per arribar finalment, de manera pacífica, a una solució política justa que sigui mútuament acceptable i patrocinada per la comunitat internacional.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here