Actuem contra el suïcidi juvenil

0
95

El suïcidi és ja la primera causa de mort entre els i les joves espanyols entre 15 i 29 anys. Els darrers anys, la Fundación Española Contra el Sucidio va informar que a l’any 2019 els suïcidis, juntament amb els accidents de tràfic i el càncer, entre altres malalties, eren les principals causes de mort entre els i les joves dintre les edats compreses, i que els suïcidis anaven augmentant cada cop més . Aquesta esfereïdora notícia ens arriba aquest  juliol després de 27 mesos de pandèmia, des del 14 de març de 2019 amb el confinament provocat per la pandèmia de la Covid-19.

Aquestes dades van acompanyades amb les últimes xifres del Instituto Nacional de Estadística, les quals marquen a dia d’avui 273 suïcidis entre els i les joves espanyols. Des de la JSC continuem defensant la prevenció en salut mental a causa de totes les inquietuds  que cada cop són més freqüents entre la joventut. Inquietuds derivades, entre altres motius, per la greu crisi del 2008.

Avui en dia els i les joves ens trobem davant una falta d’expectatives laborals, econòmiques i d’expectatives que agreujades, per la situació de Pandèmia causada  per la COVID-19 fan que les nostres possibilitats d’emancipació siguin nul·les. La nostra salut mental està en perill, tota aquesta pressió juntament amb la mancança de formació en educació emocional, els trastorns alimentaris, les drogoaddiccions, els actes de violència com l’assetjament … Cal deixar d’estigmatitzar i començar a crear xarxes efectives d’ajuda per tal d’evitar el suïcidi, ja que no podem oblidar que a Catalunya des del 2019, el suïcidi és la principal causa de mort entre els i les joves catalanes.

Els  i les socialistes aportem solucions, tal com va fer el PSC al passat maig amb la proposta de la creació d’una comissió sobre salut mental. El nostre sistema està totalment col·lapsat i precaritzat; les llistes d’espera per rebre atenció en salut mental és aproximadament de 3 a 6 mesos, la falta de professionals, tant de psicòlegs com de psiquiatres, i la falta d’especialitzacions juntament amb tota la burocràcia, malauradament   fan que l’ajuda, en molts casos, arribi massa tard.

Des de les Joventuts Socialistes de Catalunya diem prou a la contínua banalització de  les problemàtiques dels joves i demanem el compliment del Pla Estratègic de Salut Mental, i que, conseqüentment, aquest deixi de ser només un brindis al sol. Exigim més recursos econòmics, més professionals als centres de salut i a les escoles per tal poder donar suport a una atenció més precoç. Demanem més campanyes de sensibilització, més polítiques que protegeixen els més vulnerables, en resum, que es facin polítiques socials basades en la protecció de la persona.

Com a societat hem d’estar preocupats, això és només el principi. Ningú pot valorar les conseqüències que la situació actual ocasionarà en els següents anys, hem d’apostar per protegir la salut mental dels nostres joves i així evitar el suïcidi juvenil.

Vetllar per la salut dels joves no és un capritx, és una necessitat real!

La salut mental és bàsica, sense salut mental no es pot gaudir de salut física!

 

Álvaro Martín Núñez

Secretari de salut i polítiques socials

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here